Kastélyról                                                   Nyitvatartás / Jegyárak

A Nádasdy - kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében helyezkedik el. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonának. Lipót halála után fia, Ferenc indíttatására kibővítették - átépítették, ez  a 1873 - 1880- as évek elején történt. A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok  tették díszessé, amik a kor híres mestereinek keze-munkája által készültek. A kastély a  korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve. Légfűtés, gáz majd villany világítás, beszélőcső hálózat, csatorna és föld alatti ételszállító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély  talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egész alakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.

​A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető. Lipót halála után fia, Ferenc  lett a birtok egyedüli örököse.

Gróf Nádasdy Ferenc Zichy Ilonát vette feleségül, akivel boldog házasságban éltek. Boldogságuk nem tartott sokáig, mert Ilona 24 éves korában, harmadik gyermekük születése után tragikus hirtelenséggel meghalt. Ferenc nem nősült meg újra, ez is bizonyítja, hogy feleségéhez erős szerelmi kapocs fűzte, senki se léphetett a helyébe. A legenda szerint a Nádasdy család segítette IV. Béla királyt, amikor a nádasban bujkált a tatárok elől, csak ők ismerték a rejtekhelyét, állítólag vadkacsával etették. Ezzel magyarázzák a címerükben szereplő vadkacsás motívum eredetét. 
 

 

Gróf Nádasdy Ferenc (1937-2013)

​ ZÁRVA!

​Kedves Vendégeink!

Elérkezett a várva vár pillanat.
Egy korszak ismét lezárult a kastély életében, hogy egy újabb vegye át a helyét.
A Nádasdy-kastély becsukja kapuit egy időre, hogy megszépüljön, felfrissüljön, ezután bővebb tartalommal, kicsinosítva várhassa vissza Látogatóit!

2018.06.04.-től a Nádasdy-kastély ZÁRVA TART a felújítás végeztéig!
(1-1,5 év)
Értesítjük kedves Vendégeinket és Nádasdladány lakosait, hogy a kastély és a parkja, MUNKATERÜLET!
A felújítási idő alatt a parkban tartózkodni, vagy a parkon átsétálni TILOS!
Megértésüket köszönjük!
​​

​​

NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft


Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy 2012. november 1-től a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Kormány 310/2012.(XI. 6.) Korm. rendelete alapján beolvadt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központba. A Forster Központ megszűnése után 2016. januárjától a felügyeleti szerv: Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. 2017. október 1-vel ismét változás történt, a fenntartó: NÖF Nemzeti örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Az intézmény weboldala fejlesztés alatt áll, az egyes aloldalak tartalmát folyamatosan töltjük fel.

Az esetleges hiányosságokért szíves elnézésüket kérjük, és köszönjük türelmüket.

 

Nádasdy - kastély létesítményvezető  : W. Hajdi Márta

Látogatók száma

          indítási dátum  2018.04.20

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now